Esittelyssä Reipas – nuori joukkue mastojen juurelta

Perustettu: 1891
Kausia pääsarjatasolla: 27
Suomen mestaruuksia: 3 (1963, 1967, 1970)
Suomen cupin voittoja: 7 (1964, 1972, 1973, 1974, 1975, 1976, 1978)
Kuuluisia Reippaassa pelanneita: Jari Litmanen, Joonas Kolkka, Pekka Lagerblom, Tommi Kautonen
Sijoitus viime kaudella: 8. (A-lohko)
Seuraa tätä pelaajaa: Berat Köse
Päävalmentaja: Tommi Kautonen (1. kausi)

Historia

Lahden Reipas on takuulla Suomen legendaarisimpia jalkapalloseuroja. Viipurissa jo vuonna 1891 perustettu seura on voittanut kaikkiaan kolme Suomen mestaruutta ja peräti seitsemän Suomen cupia. Reippaalla on toimintaa muissakin lajeissa, mutta niistä kaikista vastaavat nykyisin omat erikoisseurat.

Sotien myötä silloin Viipurin Reippaan nimellä tunnetun seuran kotikaupungiksi vaihtui Lahti. Vuodesta 1962 seura on käyttänyt nykyistä nimeään Lahden Reipas.

Kiffen ja Reipas Mestaruussarjan kauden 1978 avauksessa Bolliksella.

“Repen” kulta-aikaa olivat 1960- ja 70-luvut. Vuosien 1963-1978 aikana viirupaidat voittivat historiansa kaikki mitalit niin Mestaruussarjassa kuin Suomen cupissakin. Kaikkiaan niitä kertyi tuona aikana huimat 19 kappaletta, eli keskimäärin enemmän kuin yksi vuodessa.

1990-luvulla Reipas ajautui talousvaikeuksiin, ja vuonna 1996 se ja paikalliskilpailija Kuusysi yhdistivat voimansa ja perustivat uuden seuran FC Lahti. Reippaan sarjapaikan sai FC Lahden reservijoukkue FC Pallo-Lahti. Repen menestyksekästä junioritoimintaa jatkamaan perustettiin FC Reipas.

Reippaan uusi tuleminen miesten edustustasolle alkoi vuonna 2012, kun se sai Salpausselän Reippaan paikan Kolmosesta. Viirupaidat palasivat pitkästä aikaa Palloliiton sarjoihin kaudeksi 2019 nousemalla Kakkoseen.

Kausi 2021

Reipas aloittaa nyt kolmannen peräkkäisen kautensa Kakkosessa. Joukkue on vahvistunut AC Kajaanista tulleilla Gullit Zolamesolla ja Tomi Kultilla sekä FC Lahdesta siirtyneellä Daniel Koskipalolla. Sen sijaan kokeneet Roope Suonio, Eetu Sassila ja Markus Hietala lopettivat uransa. Joukkueen pelaajista kannattaa seurata keskikentän Berat Köseä, joka viime kaudella osui Kiffeniä vastaan.

Kiffen ja Reipas Bolliksella 13.8.2019. Kuva: Jukka Luoma

Joukkuetta valmentaa ensimmäistä kauttaan Tommi Kautonen, joka on niittänyt mainetta Veikkausliigassa asti. Kiffenin mediatiimin haastatteleman Kautosen mukaan Reipas selvisi vaikeasta koronatalvesta olosuhteisiin nähden hyvin.

– Suhteellisen hyvin olemme päässeet treenaamaan talven pandemian haasteista huolimatta. Tulokset ovat olleet linjassa projektin aikataulullisten tavoitteiden kanssa, Kautonen kommentoi.

Kauden 2021 Reipasta Kautonen kuvaa nuorekkaaksi, energiseksi ja innokkaaksi. Nuoren joukkueen keski-ikä on parinkympin kieppeillä.

– Tavoitteemme on kehittää nuoria pelaajia kohti FC Lahden Veikkausliiga-joukkuetta ja olla vahvempi palanen paikallisessa pelaajapolussa kohti kansallista huippua, Kautonen toteaa.

Lohkon kärkijoukkueita Kautosen on vaikea arvioida, koska osa niistä on hänelle täysin tuntemattomia. Hän kuitenkin nostaa esiin nousun tavoitteekseen asettaneet joukkueet PEPO, JäPS ja Atlantis. Mustaksi hevoseksi Kautonen nimeää KuFu-98:n. Perustekin on selvä.

– Ihan vain siksi että ovat savolaisia, Kautonen heittää.

Kiffenin ja Reippaan kohtaamisissa aina jännitystä

Kiffenin ja Reippaan kauden 2019 kaksi kohtaamista päättivät 1-1-tasalukemiin. Viime kaudella kohdattiin kertaalleen, ja silloin Kiffen kävi hakemassa Lahdesta 2-1-ryöstön kahden lisäaikamaalin muodossa. Näiden tasaisten ottelujen seitsemästä maalista peräti kuusi on tehty viimeisen 10 minuutin aikana, joten draamaa on riittänyt.

Tulevalla kaudella Kiffen ja Reipas kohtaavat lauantaina 3.7. Lahden kisapuistossa sekä lokakuun toiseksi viimeisenä viikonloppuna Bolliksella. Silloin on luvassa taas kerran kovaa taistelua sekä yhteensä 243 vuotta suomalaista jalkapallohistoriaa.

Tutustu Reippaaseen tarkemmin osoitteessa Lahdenreipas.fi

Aloita keskustelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  +  81  =  90