Kausiennakko 2023 – osa I

Kiffenin kausiennakossa pureudumme hieman pintaa syvemmältä alkavan kauden Kakkosen lohko A:n tuleviin vastustajiin.

Atlantis FC Akatemia, Helsinki

Sijoitus viime kaudella: Sarjanousija
Valmentaja: Moshood Bola
Kotikenttä: Pukinmäen liikuntapuisto ja Algeco Areena, Pihlajamäki

Bolan pojat ovat lohkon täydellinen musta hevonen. Viime kaudella Kolmosessa murskaavaa jälkeä tehnyt Akatemia koostui pitkälti meritoituneista Kakkosen pelaajista, jotka eivät, syystä tai toisesta, sopineet edustuksen valmennuksen pelikirjaan. Nyt on uusi kausi, edustuksen valmennus vaihtunut, ja kaksi Atlantis-joukkuetta Kakkosessa. Seuran kotisivujen mukaan Akatemia koostuu P20 SM-karsinnoissa pelaavista tulevaisuuden lupauksista, Palloliiton Tulospalvelu taas kertoo jotain muuta.

Olettaen joukkueen olevan se mitä kotisivut kertovat, parikymppisiä nuoria miehiä, jotka treenaavat kovaa ja pelaavat keskimäärin kaksi ottelua viikossa. Kuviot ovat varmasti hioutuneet yhteen ja kunto on kohdillaan heti kauden alkaessa. Juoksuvoimaa ja vauhtia varmasti riittää, mutta pysyykö peli paketissa. Hankala alkuohjelma sarjassa, riittääkö yhteishenki jos kyyti on alussa kylmää?  Vai jaetaanko pelaajat kauden kynnyksellä uudelleen Atlantiksen kahteen joukkueeseen ja “edustuksesta” tulee muutamia täsmävahvistuksia Akatemiaan?

Kauden kysymykset:

 • miten joukkueen henkinen pelikuri pysyy hallussa
 • fyysinen jaksaminen, jos pelaajat pelaavat samaan aikaan kahta valtakunnallista sarjaa, pahimmillaan ottelut ovat perättäisinä päivinä
 • pelikovuus Kakkosen tasolla
FC Futura, Porvoo


Sijoitus viime kaudella: Kymmenes, Kakkonen lohko A
Valmentaja: Cihan Gögzil
Kotikenttä: Pallokenttä ja Keskusnurmi

Porvoolaiset säilyttivät lopulta sarjapaikkansa kolmen pisteen erolla ja talven aikana joukkue on käynyt läpi pienoisen muutosprosessin. Valmennus vaihtui kun Roberto Nuccion tilalle tuli pitkän pelaajauran tehnyt Cihan Göckil, aikoinaan kahdeksan kautta Futuran keskikentällä. Joukkue on talven aikana kokenut isoja pelaajamenetyksiä kun avainpelaajista ainakin Demba Camara ja Emil Lehtinen ovat jo siirtyneet muualle.  Seuran talven edesottamuksista ja joukkueen rakentamisesta ei ole paljoa tietoa julkisuuteen tullut, suurin uutinen on Ykkösen nousseen KäPan kanssa tehty farmisopimus, tämä tuo varmastikin lisävoimaa porvoolaisten rosteriin. Pieni vihje joukkueen vaarallisuudesta saatiin Lahden Kisapuistosta, Futura kaatoi viime viikolla harjoitusottelussa Reippaan 3-1.

Kauden kysymykset:

 • uusi valmennus
 • fyysinen ja henkinen jaksaminen jos pelaajat pelaavat kahta sarjaa
 • paraneeko tulokset pitkillä vieraspelimatkoilla?
HJK Klubi 04, Helsinki

Sijoitus viime kaudella: Neljäs, Kakkonen lohko B
Valmentaja: Miika Nuutinen
Kotikenttä: Bolt Areena

Nollanelonen raivasi tiensä viime kaudella jatkosarjan, mutta jäi siinä Kiffenin tapaan neljänneksi.  Joukkue on täynnä taitavia, HJK:n pelitavan sisästäneitä pelaajia, joiden silmissä on tänäkin vuonna nousu edustusjoukkueeseen sekä seurastrategian mukaisesti takaisin Ykköseen.  Kokenut liigajyrä Antonio Reguero hankittiin tuomaan johtajuutta takalinjoille ja pukukoppiin. Mutta onko välillä huippuotteita Veikkausliigassa FC Lahden tolppien välissä esittäneen nelikymppisen aika jo ajanut ohi?

Kauden kysymykset:

 • mikä on 04 pitkän aikavälin tavoite
 • tuleeko tällä(kään) kaudella merkittävää apua edustusjoukkueesta
 • riittääkö kovuus rutinoituneita Kakkosen joukkueita vastaan?
JIPPO, Joensuu

Sijoitus viime kaudella: Toinen, Kakkonen lohko A
Valmentaja: Mikko Hallikainen
Kotikenttä: Mehtimäki

Viime kauden nousijasuosikki hyytyi ratkaisevalla hetkellä kotonaan KäPaa vastaan ja näin ollen pikainen paluu Ykköseen jäi haaveeksi. Talven aikana itärajalla oli hieman turbulenssia kun ykkösvalmentaja Sami Okkonen hyppäsikin HIFKin edustuksen puikkoihin. Paikkaajaksi löytyi kuitenkin oman seuran organisaatiosta Mikko Hallikainen, hänelle alkava kausi on ensimmäinen miesten joukkueen peräsimessä.

Joukkue on paperilla heikentynyt viime kaudesta aika paljon, poislähteneiden listalta löytyy SJK:n riveihin siirtynyt Miro Turunen (15 maalia), JJK:n kettupaidan päälleen tällä kaudella pukeva Lari Liukkonen (2 maalia) sekä uransa paketoineet Timo Tahvanainen (1 maali) ja Ryohei Fujimura (2 maalia). Heitä paikkaamaan ovat saapuneet pääkaupunkiseudulta Nuutti Tykkyläinen (PK-35, 2 maalia), Artturi Lehtonen (Atlantis FC) ja Yoshiaki Kikuchi (Gnistan, 4 maalia). Watanabe Junnusoke (EPS, 1 maali) kohtalo on vielä avoin.

Kotikentällään Mehtimäessä JIPPO on vaikea vastustaja, viime kaudella sieltä ilman tappiota onnistui poistumaan Kakkosessa vain KäPa ja Kiffen sekä Suomen Cupissa Atlantis FC. Mutta pitkät vierasmatkat söivät myös mehuja joukkueesta, vierasmatkoilla reissuun jäi 15 pistettä.

Kauden kysymykset:

 • kuka tekee joukkueen maalit
 • riittääkö valmennus miesten sarjoissa
 • paraneeko tulokset pitkillä vieraspelimatkoilla?
NJS, Nurmijärvi

Sijoitus viime kaudella: Seitsemäs, Kakkonen lohko A
Valmentaja: Teemu Savukoski
Kotikenttä: Klaukkalan urheilualue

Kakkosen vakiojoukkueisiin viime kausina ankkuroitunut palokärkilauma Klaukkalasta lentää uuteen kauteen tutun valmentajan suitsimana. Menetyksiä on tullut aika paljon, maalivahdit Reiniluoto ja Niemelä suuntasivat kehä kolmosen sisäpuolelle ja lainalla pelannut Almeida Tammisaareen.  Stadiin suuntasivat myös laitalinkki Aziz Bhar ja hyökkääjä Reko Räsänen. Kaikkiaan vaihtuvuus on lähemmäs 20 pelaajaa. Harjoitusotteluissaan NJS on pelannut kuulopuheiden mukaan mukavasti kaataen mm. GrIFK:n ja pelannut tasan Honka Akatemian ja Klubi 04 kanssa.

Tulopuolella paljon viime kaudella juniorisarjoissa pelanneita pääkaupunkiseudun lupauksia jotka ovat nyt hankkimassa kannuksiaan kovemmissa miesten peleissä.

Kauden kysymykset:

 • paljon menetyksiä viime kauden kokoonpanoon
 • riittääkö nuorten pelaajien fysiikka ja pelikovuus Kakkosessa