Kausiennakko 2023 – osa II

Kiffenin kausiennakon toisessa osassa pureudumme hieman pintaa syvemmältä alkavan kauden Kakkosen lohko A:n loppuihin vastustajiin sekä avaamme uudistuvaa sarjajärjestelmää kaudelle 2024.

PEPO, Lappeenranta

Sijoitus viime kaudella: Ykkönen, putoaja
Valmentaja: Teemu Tavikainen
Kotikenttä: Kimpinen

PEPOn visiitti Ykkösessä jäi tällä kertaa kauden mittaiseksi ja nyt on edessä joukkueen uudelleenrakennus. Noin kaksikymmentä viime kauden lilapaidoissa pelannutta sankaria suuntasi uusiin haasteisiin, tulijoita on kymmenkunta. Valmennusvastuun otti Teemu Tavikainen, joka siirtyi Lappeenrantaan AC Oulun organisaatiosta. Lisäksi Teemu on valmentanut mm. HJK:n junioreita, KäPaa ja Honkaa.

Kauteen valmistautuminen alkoi heikosti, kun PK-35 kävi helmikuun alussa kaatamassa PEPOn Imatralla pelatussa ottelussa 8-0. Sen jälkeen joukkue on muuttunut paljon. Vahvistuksiksi on saatu MP:stä kaksikko A-P Kesonen & Jonathan Dunyin. PEPOn kautta aikojen ensimmäinen ulkomaalaisvahvistus Francisco Torres palasi maailmalta Saimaan rannalle ja heidän lisäkseen myös uusina ulkomaalaisina rinkiin laajuutta tuovat kolumbialainen Nicolás Murcia, argentiinalainen targetti Pablo Stupinski ja Antigua & Barbudan passin omaava taskuraketti Ronaldo Flowers.  Lisää apua joukkueen rakentamiseen saadaan mahdollisesti Kotkasta, sillä farmisopimus Veikkausliigaan nousseen KTP:n kanssa tuonee täsmävahvistuksia kauden aikana.

Kauden kysymykset:

 • Mikä on ulkomaalaisvahvistusten taso?
 • Kuinka lähes kokonaan uudelleen rakennettu joukkue hitsautuu yhteen?
 • Kuinka vastustajat osaavat reagoida uuden valmennuksen mahdolliseen uuteen pelikirjaan?
PK-35, HELSINKI

Sijoitus viime kaudella: Ykkönen, putoaja
Valmentaja: Kim Raimi
Kotikenttä: Algeco Areena TN, Pihlajamäki

Pihlajamäen ylpeys, Viipurista Helsinkiin kotoutunut PK-35 palaa Kakkoseen kahden Ykkösen kauden jälkeen. Mutta pelaajalistan perusteella ei jäädäkseen. Kokenut kehäkettu Xhevdet Gela ja vaarallinen Valdrin Rachica saapuivat EIF:stä. Luunkova toppari Alieu Ceesay JäPS:stä ja lupaava Sebastian Kamara PKKU:sta olisivat kelvaneet varmasti monelle muullekin Kakkosen joukkueelle ja antaa selkeän signaalin siitä, että ensi kaudella PK haluaa taas pelata korkeammalla sarjatasolla. Onko tavoite Ykkösliiga vai uusi Ykkönen, se on kysymysmerkki.

Kauden kysymykset:

 • Onko tavoitteena nousta Ykkösliigaan vai Ykköseen?
PALLOKERHO KESKI-UUSIMAA, Kerava, TUUSULA

Sijoitus viime kaudella: Kuudes, Kakkonen lohko A
Valmentaja: Rami Hakanpää
Kotikenttä: Kalevan urheilupuisto, Kerava

Keravalla kotiottelunsa pelaava PKKU lähtee alkavaan kauteen jälleen pienenä mustana hevosena. “Rambo” Hakanpää luotsasi nuoren ryhmän mukaan kärkitaisteluihin, ja joukkueen tärkeimmät lenkit vaihtoivat maisemaa kauden päätteeksi. Kamaran uudeksi seuraksi tuli PK-35, Kwasi Kwaw palasi HJK:n organisaatioon Klubi 04:ään ja Robin Källman vahvistaa JäPS:n maalivahtiosastoa. Kun jo kesken viime kauden ykköstykki Hugo Toivonen siirtyi Italiaan, merkitsee se jälleen pientä uudelleenrakentamista. Mutta siinä ei ole Rambolle ollut viime kausina mitään uutta.

Kauden kysymykset:

 • Pelaajalista täynnä 2000-luvulla syntyneitä, uhka vai mahdollisuus?
 • Riittääkö pelikovuus rutinoituneita Kakkosen joukkueita vastaan?
PPJ, Helsinki

Sijoitus viime kaudella: Kahdeksas, Kakkonen lohko A
Valmentaja: Mikko Hyppönen
Kotikenttä: Jätkäsaaren tekonurmi

PPJ:ltä löytyy Kakkosen tasolle aivan omaa luokkaansa olevat harjoitusmahdollisuudet. Oma halli on Helsingin paras, sen vieressä on tekonurmi ja parin kilometrin päässä vielä kesällä uuden alustan saava Väinämöisen kenttä. Laadukas juniorituotanto, josta nousi jo useampi pelaaja esiin viime kaudella, ja heidän tukenaan on lista nimimiehiä – Tommi Kari, Tuomas Mustonen, Antto Tapaninen, Eduardo Rodriguez ja Pyry Kärkkäinen. Viime syksyn notkahdus oli lähellä vaarantaa sarjapaikan, mutta veitsi kurkulla pelaten PeKa lähti Kolmoseen 5-1-kotitappion siivittämänä.

Seurojen jäsenmäärällä mitattuna länsihelsinkiläiset ovat ottaneet selkeän kakkospaikan Stadin futiksessa. Myös seuran oma junioripolku alkaa tuottaa tulosta, ja PPJ-polun läpikäyneitä nuoria miehiä on noussut edustukseen jo useampia. Varmasti tälläkin kaudella saadaan taas ihailla uusien ja ennakkoluulottomien nuorten esiinmarssia.

Kauden kysymykset:

 • Nouseeko kokeneiden sotaratsujen jalka entiseen malliin?
 • Saako edustus seurayhteisön täyttämään Jätkäsaaren kentän reunat viime kautta paremmin?
REIPAS, LAHTI

Sijoitus viime kaudella: Kolmas, Kakkonen lohko A
Valmentaja: Tommi Kautonen
Kotikenttä: Kisapuisto

Kiffenin ja Reippaan väliset taistelut ovat muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta pitäneet sisällään sopivaa kipinöintiä. Reippaan on pitkälti lahtelaisen juniorikoulun kasvatteja sekä muutama kokenut pelaaja tuomassa johtajuutta. Viimeisin hankinta Harry “Goalmachine” Kossigbo tuo paljon kovuutta keskikentän pohjalle, kun taas Onuray Köse on sarjan parhaimmistoa pelinrakentelussa. Yhteistyö FC Lahden kanssa vaikuttaa varmasti paljonkin kokoonpanoon kauden aikana. Kesällä alkava Kisapuiston remontti ajaa viirupaidat evakkoon, mutta minne? Seuran toiveena on Radiomäki ja sen käyttöön liittyvät neuvottelut ovat käynnissä Lahden Ahkeran ja kaupungin kanssa.

Kauden kysymykset:

 • Kuinka yhteistyö FC Lahden kanssa toimii?
 • Vaikuttaako kotikentän vaihtuminen otteisiin?
TiPS, VANTAA

Sijoitus viime kaudella: Nousija, Kolmonen lohko C
Valmentaja: Sami Salo
Kotikenttä: Tikkurilan urheilupuisto

Useampana kautena Kolmosen kärkipään taisteluissa mukana ollut Tikkurilan Palloseura nousi kauden päätteeksi suoraan Kakkoseen ilman jatkokarsintoja. Talven aikana joukkueen rungon kasaaminen on kuulopuheiden mukaan osoittautunut hieman haastavammaksi. Kokemusta nuoreen joukkueeseen tuo 50 maalin merkkipylvään Kakkosessa rikkonut Niko Haiko, Kiffenissäkin esiintynyt Mohammed Mubarik, VJS:stä siirtynyt Veeti Tuomala sekä jo kaudella 2011 TiPS:ssä Kakkosta pelannut Teemu Pyhämäki. Muilta osin pelaajien kokemus rajoittuu pääsääntöisesti juniorisarjoihin tai Kolmoseen. Jos TiPS saa kauteen hyvän alun, saattaa Tikkurilan pyhätöstä muodostua hyvin ilkeä paikka vierailijoille.

Kauden kysymykset:

 • Joukkue on muuttunut paljon viime kaudesta, hitsautuuko se yhteen?
 • Riittävätkö uorten pelaajien taidot ja kovuus Kakkoseen?