Reima Kokko 70 vuotta

Kiffenin takavuosien pelaaja ja valmentaja Reima “Relli” Kokko täyttää tänään 70 vuotta. Kiffen onnittelee Relliä merkkipäivän johdosta!

Nuoruudessaan Kokko asui monen muun Kiffen-pelurin tavoin kuuluisassa Siilitie 1:n talossa Herttoniemessä, minkä myötä hänen ensimmäiset seuransa olivat ensin HerU ja sitten Herttua, joka myöhemmin fuusioitui Kiffeniin. Kokko edusti Kiffeniä ensimmäisen kerran jo junioreissa, ja seuran edustusjoukkueessa hän pelasi ensimmäisen kerran 17-vuotiaana vuonna 1969. Välissä hän piipahti naapuriseura HPS:ssa.

Taistelija hyvällä itseluottamuksella

Kiffenissä Relli pelasi lähinnä oikeana tai vasempana laitahyökkääjänä. Nopeana ja vaarallisena etenijänä hän pääsi usein antamaan mainioita keskityksiä, joita hän oli vuosikaudet harjoitellut Herttoniemen kentällä Nils-Erik “Nipa” Mikanderin opastamana. Hänet tunnettiin myös erinomaisesta pääpelistään. Kiffen-ikoni Erkki Alaja on kuvannut Kokkoa vahvaksi, nopeaksi ja tekniseksi pelaajaksi, jonka kaikki ominaisuudet viestivät huippupelaajasta. Hän omasi vankan itseluottamuksen jota hyödynsi pelaamisessaan. Taistelevan pelityylin vastapainona toimi poikamainen huumorintaju.

Kokko edusti Kiffeniä vuoteen 1978, jolloin joukkue putosi Mestaruussarjasta. Tie vei nyt HJK:hon, jossa hän onnistuneesti vaihtoi pelipaikkaa rajusti taklaavaksi laitapakiksi ja ylsi maajoukkueeseen asti. Kaikkiaan Kokon tilille kertyi kuusi A-maaottelua.

Kokko palasi Kiffeniin vuonna 1982, ja kaudella 1983 hän toimi edustusjoukkueen pelaajavalmentajana. Pikku hiljaa valmentaminen alkoi viedä yhä enemmän mennessään. Hän nosti FinnPan neljässä vuodessa III divisioonasta Veikkausliigaan kaudelle 1993. “Siipiveikkojen” liigajoukkueen luotsina hän toimi kaikkiaan kaksi kautta. Kiffenin edustusjoukkuetta Relli valmensi kaudet 1995-1996. Sieltä hän jatkoi naisten maajoukkueen valmentajaksi. Tässä tehtävässä Kokko toimi vuoteen 2000 asti. Pelaaminen jatkui ikämiestasolla.

Monipuolinen lahjakkuus

Reima Kokko edusti Kiffeniä myös käsipallossa. Kentällä hän hääri takamiehen tontilla bravuurinaan nopeiden hyökkäysten päättäminen. Kiffenistä Relli siirtyi alemmalla sarjatasolla pelanneeseen Herttuaan.

Kokko oli monipuolisesti lahjakas urheilija. Nuoruudessaan hän oli paraatilajiensa jalkapallon ja käsipallon lisäksi lupaava nyrkkeilijä ja yleisurheilija. Hyvää fysiikkaansa hän ylläpiti päivätoimessaan palomiehenä.

Kiffen on nimennyt Kokon Mustaksi Hurmuriksi nro 57 vuonna 2008 ja palkinnut hänet Kiffenin kultamerkillä samana vuonna.