InStat Sport FC Kiffenin yhteistyökumppaniksi

FC Kiffen ja InStat Sport ovat solmineet kautta 2021 koskevan yhteistyösopimuksen koskien Kiffenin virallisten sarjaotteluiden analysointia. Joukkuetason analyysin lisäksi myös Kiffenin yksittäisten pelaajien otteet kentällä analysoidaan.

Valmentaja Mako Tukiainen on todella iloinen uudesta yhteistyöstä: ”Saimme jo viime kaudella mahdollisuuden yhteen InStat Sportin tekemään otteluanalyysiin jonka perusteella ymmärsimme heti kuinka ison avun InStat pystyy joukkueelle tarjoamaan. Jo pelkästään InStatin ottelutapahtumista tekemät videoklipit auttavat paljon sekä koko joukkuetta että varsinkin yksittäisten pelaajien otteiden seuraamista. Meillä on joukkueessa paljon nuoria pelaajia jotka haluavat urallaan eteenpäin, uskon että InStatin avulla pystymme heitä auttamaan entistä paremmin niissä asioissa jotka vaativat huomiota. Sopimuksen myötä saamme videoklippien lisäksi samanlaiset pelaajakohtaiset numerolliset analyysit kuin Veikkausliigan seurat, en usko että monikaan pääkaupunkiseudun joukkue Kakkosessa voi tuota apua pelaajilleen tarjota.”

 

Ensimmäisestä mestaruudesta 108 vuotta

Kiffen voitti historiansa ensimmäisen Suomen mestaruuden sunnuntaina 26.10.1913. Turussa pelatussa loppuottelussa Kiffen kaatoi Åbo IFK:n 5-3.

Maanantaina ei julkaistu sanomalehtiä, joten Turun Sanomat uutisoi tapahtuneesta vasta tiistaina 28.10.1913:

Jalkapallokilpailut Suomen mestaruudesta

Kruunuhaan U. S. mestari

Harwinainen tilaisuus oli sunnutaina urheilua harrastawalle yleisölle tarjolla Urheilupuistossa. Ensi kerran nim. pelattiin loppuottelu Suomen mestaruudesta jalkapallopelissä täällä. Kruunuhaan woitosta woittoon kulkenut joukko tapasi tällä kertaa Turun I. F. K:n. Ilma oli mitä herttaisin, kuten koko syksyn ajan on kaikissa muissakin kilpailuissa ollut. Kenttä sitäwastoin oli jonkunwerran liukas edellisen päiwän ja yön sateesta. — Yleisöä oli kerääntynyt Turun olosuhteisiin nähden werrattain paljon, noin tuhatkunta henkeä.

— Jokunen minuutti yli 2 alkoi peli. Heti alussa saattoi nähdä helsinkiläisten mainion yhteispelin. Passaukset weiwät nuolen nopeudella ja paikalleen toinen toisilleen. Huolimatta wasta-auringosta hallitsiwat he pelin miltei kokonaan. Silloin tällöin näytti kuitenkin tottumattomuus kenttään ja liukkaus waikuttawan suuremmassa määrin kuin turkulaisiin. Noin 8 min. kuluttua pelin alusta oli I. F. K:n maali ankarasti uhattu, mutta heidän „uusi tähtensä” portinwartiia Th. Bogdanoff oli mies paikallaan, miltei parempi kuin hänen edeltäjänsä oli, torjuen hehsinkiläisten hyökkäyksen kunnialla. Noin 14 min. kuluttua oli sama leikki uudelleen ja sitä ei portinwartia enää kyennyt wastustamaan. Tästä yltyiwät kuitenkin turkulaiset ja saiwat aikaan mainion hyökkäyksen jonka tuloksena oli kulmapotku. Hywin ammuttuna luisui pallo Kruunuhaan portinwartijan sormien läpi werkkoon noin 17 min. kuluttua. Woitto oli kuitenkin aiwan sattuma, sillä jos portinwartia olisi wähänkin ollut maltillisempi olisi hän pelastanut maalinsa. Pienen ajan kuluttua on johto taas helsinkiläisten ja 26 min. kuluttua on pallo toisen kerran wastustamattomasti meikäläisten werkossa. Pelin uudelleen alettua näytti onni kääntyneen sällä turkulaiset pitiwät nyt yllä kowaa „kuraassia”. Hywä hyökkäys ja pallo on taas hermostuneen helsinkiläisen portinwahdin käsien läpi maalissa 35 min. kuluttua. Suunnatomasti paisui yleisön ilo kun pari minuuttia emmen ensiaikaerän loppua pallo wielä kerran käwi Kruunuhaan werkossa. I. F. K. johti siis tähän asti peliä toiwokkaalta näyttäwällä tuloksella 3 maalilla 2 wastaan.

Toisella aikaewällä paniwat Kruunuhakalaiset kaikkensa säilyttääkseen kunniansa. Siinä he onnistuiwatkin mainiosti. Pallo liikkui itsepintaisesti turkulaisten pelipuolella ja uhkaili tawan takaa maalia. Näytti aiwan mahdottomalta meikäläisten pitää saawuttamaansa woittoa hywwäkeen, siksi yliwoimaista ja kiinteää oli helsinkiläisten peli. Noin 8 min. kuluttua oli pallo wastustamattomasti turkulaisten werkossa. Nyt oli kummallakin sama määrä woittoja, joten jälelläolewa puolitunti ratkaisi mestaruuden. Peli kiihkeni yhä, mutta oli silti harkittua ja kaunista. Helsinkiläisten yliwoimaisuus ilmeni sitä enemmän, mitä lähemmäksi loppua tultiin. 26 min. kuluttua woiwan helsinkiläiset taas merkitä hywäkseen maalin ja 1 min. ennen loppua toisen. Näin olen sai Kruunuhaan Urheiluseura mestaruuden w. 1913, jonka he täydellisesti ansaitsiwatkin.

-Turun Sanomat 28.10.1913

Jere Jääskeläisen ura päätökseen – Kiffen muistaa lauantaina

Kiffeniä kaudesta 2012 lähtien edustanut seuraikoni Jere Jääskeläinen päättää uransa edustusjoukkueessa tähän kauteen. Peräti kymmenen Kiffen-kauden aikana Jääskeläinen pelasi Mustien Hurmurien jalkapallojoukkueissa yhteensä 97 ottelua, joista 76 edustuksessa.

Jääskeläinen on TP-Seinäjoen kasvatti, ja hän oli mukana myös SJK:ssa aivan sen toiminnan alkuvaiheessa. Ensimmäisen Kakkosen ottelunsa hän pelasi vain 14-vuotiaana.

Jääskeläinen pelasi alun perin keskikentällä, mutta Kiffenin silloinen valmentaja Timo Salo teki hänestä puolustajan, ja tällä paikalla Jääskeläinen pelasikin uransa loppuun asti. Jääskeläisen uran kulta-aikana voineekin pitää juuri Timo Salon aikakautta, jolloin hän oli erittäin tärkeä osa Kiffenin silloista fyysistä joukkuetta ja toimi sen kapteenina.

Viime vuodet Jääskeläinen kärsi loukkaantumisista, mutta mies jatkoi tsemppaamista ja harjoittelua joukkueen mukana. Jääskeläisellä oli loppuun asti tärkeä rooli esimerkiksi joukkuehengen luomisessa.

Kiffen muistaa Jääskeläistä ennen lauantain Reipas-ottelun alkua, minkä vuoksi toivomme yleisön saapuvan paikalle hyvissä ajoin.

Kiitos, Jere!

Kiffen ja Reipas - kaksi jättiläistä

Lauantaina Bolliksella 243 vuotta suomalaista futista

Lauantaina Bolliksella klo 14:00 alkaen kohtaa kaksi menneiden aikojen jättiläistä, kun tänä vuonna 130 vuotta täyttänyt Lahden Reipas saapuu päättämään Kakkosen kauden vasta 113 vuoden ikään ehtineen Kiffenin vieraana. Siinä missä Kiffenin menestysvuodet ovat olleet 1913, 1915, 1916 ja 1955, ovat Viipurista Lahteen muuttaneen Reippaan mestaruudet osuneet hieman myöhemmille vuosille – 1963, 1967 ja 1970. Viirupaitojen menestystä täydentää seitsemän Suomen cupin voittoa.

Continue reading ”Lauantaina Bolliksella 243 vuotta suomalaista futista”